Ιστορική Αναδρομή

Η Ρευματολογική Κλινική άρχισε να λειτουργεί στα Ιωάννινα στις αρχές του 1980 με την έναρξη της λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε θαλάμους του παλαιού νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» με τους ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής. Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ήταν ο Καθηγητής Παθολογίας κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος. Η εξειδίκευσή του στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα είχε σαν αποτέλεσμα την εισροή πολλών ασθενών από διάφορα διαμερίσματα της χώρας που έρχονταν στα Ιωάννινα για να επισκεφθούν τον κ. Μουτσόπουλο. Έτσι, στις αρχές του 1981 άρχισε η οργάνωση του εξωτερικού ρευματολογικού ιατρείου από τον ίδιο και από δύο ιατρούς που εκπαιδεύονταν στην εσωτερική παθολογία, τον κ. Αλέξανδρο Α. Δρόσο και την κα. Φωτεινή Ν. Σκοπούλη. Συγχρόνως άρχισε και η οργάνωση του ερευνητικού ανοσολογικού εργαστηρίου με τη συλλογή ορών αίματος ασθενών για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων ανοσολογικών εξετάσεων. Αρχικά δόθηκαν δύο χώροι στις παλιές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» στην περιοχή Μώλος και αργότερα προστέθηκαν και άλλοι χώροι. Στην προσπάθεια αυτή βοήθησε ο επιμελητής Μικροβιολογίας κ. Ανέστης Μαυρίδης ο οποίος πλαισιωμένος από τρεις πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής, τον κ. Αθανάσιο Τζιούφα, τον κ. Μενέλαο Μανουσάκη και τον κ. Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλο δημιούργησαν την πρώτη ομάδα του ανοσολογικού εργαστηρίου.

Το 1983 το εργαστήριο ανοσολογίας αναγνωρίζεται σαν κέντρο αναφοράς του AIDS για τη διάγνωση της νόσου. Το ίδιο έτος ιδρύεται μία θέση ειδικευόμενου ιατρού ρευματολογίας την οποία καταλαμβάνει ο κ. Αλέξανδρος Α. Δρόσος, ήδη ιατρός Παθολόγος. Η θέση αυτή ήταν άμισθη.

Το 1985 διορίζεται η κα. Κλεοπάτρα Γκαραλέα σαν παρασκευάστρια στο εργαστήριο.

Το 1986 ο κ. Α.Α. Δρόσος διορίζεται επιμελητής Β’ ρευματολογίας, τη θέση ειδικευόμενου ρευματολόγου καταλαμβάνει η κα. Βασιλική Γαλανοπούλου και διορίζεται επίσης ως διευθυντής του ρευματολογικού τμήματος ο κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος. Ακολουθεί διορισμός δύο ακόμη ιατρών ειδικευόμενων στη ρευματολογία και την περίοδο του 1987-1988 η δομή του ρευματολογικού τμήματος ήταν η ακόλουθη: Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, στην οποία υπαγόταν και το ρευματολογικό τμήμα, ο Καθηγητής κ. Χ.Μ. Μουτσόπουλος, Διευθυντής Ρευματολογικού Τμήματος ο κ. Α. Αντωνόπουλος και Επιμελητής Α’ Ρευματολογίας ο κ. Α.Α. Δρόσος. Στην ίδια ομάδα εργαζόταν η κα. Φ.Ν. Σκοπούλη, Λέκτορας Παθολογίας και 4 ειδικευόμενοι ιατροί Ρευματολόγοι.

Το 1989 αρχίζει να εργάζεται ως παρασκευάστρια στο εργαστήριο η κ. Τζένη Σπύρου. Το ίδιο έτος ιδρύεται η Ρευματολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και έτσι το 1990 μεταφέρεται όλο το Ρευματολογικό Τμήμα και ακολούθως το εργαστήριο ανοσολογίας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου αντίστοιχα.

Το 1991 ο κ. Α. Αντωνόπουλος αναχωρεί για την Πάτρα και το 1993 ο Καθηγητής κ. Χ.Μ. Μουτσόπουλος εκλέγεται σε θέση Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αποχωρεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Την ίδια περίοδο αποχωρούν η κα. Φ.Ν. Σκοπούλη και οι ιατροί κ. Α. Τζιούφας, Μ. Μανουσάκης και Π. Βλαχογιαννόπουλος.

Έτσι, από το 1994, στο Ρευματολογικό Τμήμα παραμένει μόνο ο κ. Α.Α. Δρόσος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας/Ρευματολογίας με 4 ειδικευόμενους ιατρούς. Το διάστημα 1995-1997 καταλαμβάνει τη θέση του Επιμελητή Β’ Ρευματολογίας ο κ. Παναγιώτης Γεωργίου, ενώ το 1998 έως το 2012 τη θέση αυτή κατείχε η κα. Νίκη Τσιφετάκη.

Το 2000 ο κ. Α.Α. Δρόσος εκλέγεται Καθηγητής Παθολογίας/ Ρευματολογίας και το 2002 η κα. Π.Β. Βούλγαρη εκλέγεται Λέκτορας Ρευματολογίας. Το 2007 η κα. Βούλγαρη εκλέγεται Επίκουρη Καθηγήτρια Ρευματολογίας ενώ το 2012 εκλέγεται στη θέση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ρευματολογίας. Το 2010 η κα. Φωτεινή Καράσσα εκλέγεται Λέκτορας Ρευματολογίας.

Τον Ιανουάριο 2017 η κα. Π.Β. Βούλγαρη εκλέγεται Καθηγήτρια Ρευματολογίας και τον Σεπτέμβριο 2017 ανέλαβε την Διεύθυνση της Ρευματολογικής Κλινικής. Ο κ. Α.Α. Δρόσος τον Αύγουστο του 2017 αφυπηρέτησε και έγινε Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας/ Ρευματολογίας.

Το 1995 η κα. Ελένη Χόρτη αναλαμβάνει τη γραμματειακή υποστήριξη του ρευματολογικού τμήματος. Το 2001 ο κ. Σπυρίδων Βούλγαρης προσλαμβάνεται ως γραμματέας της ρευματολογικής κλινικής.

Από το προαναφερθέν προσωπικό, ο κ. Αντωνόπουλος είναι σήμερα Καθηγητής Παθολογίας/Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η κα. Σκοπούλη Καθηγήτρια Παθολογίας/Ανοσολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Μαυρίδης Καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο κ. Τζιούφας Καθηγητής Ρευματολογίας/ Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Βλαχογιαννόπουλος Καθηγητής Παθολογίας/ Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο κ. Μανουσάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας/ Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κα. Γκαραλέα είναι υπάλληλος ΕΤΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κα. Σπύρου, η κα. Χόρτη και ο κ. Βούλγαρης είναι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

© 2023 Ρευματολογική Κλινική Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

EL
Μετάβαση στο περιεχόμενο